HPV-vaccination af kvinder, der ikke er omfattet af det offentlige tilbud om gratis vaccination

BestPractice | Jul 2016 | Uncategorized |

Af Ulla Bonde van Zwol, afdelingslæge, ph.d.-studerende, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Odense Universitetshospital Ole Mogensen, Professor, specialeansvarlig overlæge, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Odense Universitetshospital   Tilbud om vaccination mod human papillomavirus (HPV) af piger i 12-14 års alderen har været en del af det danske vaccinationsprogram siden januar 2009. Der har sideløbende været et tilbud om gratis HPV-vaccination af piger op til årgang1985. Den offentligt udbudte vaccine har fra begyndelsen været Gardasil®, der dækker mod de hyppigst forekommende onkogene HPV-typer 16 og 18 samt type 6 og 11, der kan give kondylomer. Børn under 14 år er dækket af to doser af Gardasil®, mens der anbefales tre doser for optimal beskyttelse af personer på 14 år eller ældre. Vaccinen gives i løbet af 6-12 måneder. Hvorvidt det senere er nødvendigt med boostervaccination, er endnu ikke afklaret. Der er dog evidens for, at den 4-valente vaccine giver minimum fem års dækning1. Vaccination under graviditet frarådes, men kan gives under amning. Gratis vaccination til drenge tilbydes i Australien, visse stater i Canada og i Østrig2, men ikke i Danmark. En 9-valent vaccine, Gardasil 9, der udover HPV-type 6, 11, 16 og 18 også inkluderer typerne 31, 33, 45, 52 og 58 fra Merck er godkendt af FDA i USA og tæt på godkendelse til brug i Europa. Forekomst Hvert år rammes ca. 400 danske kvinder af livmoderhalskræft. HPV-typerne 16 og 18 er skyld i 70% af disse tilfælde3. Ca. 100 kvinder mister hvert år livet på grund af livmoderhalskræft. Kvinder, der ikke er omfattet af det offentlige tilbud om gratis vaccination mod livmoderhalskræft, skal selv betale for at blive vaccineret ved egen læge. Vaccinen skal i så fald gives i tre doser. Hvorvidt disse kvinder bør lade sig vaccinere er et spørgsmål, som ofte stilles. Set ud fra en populationsmæssig vinkel falder incidensen af...