Hvad skal indholdet være i opfølgningen af kræftpatienter?

BestPractice | Jul 2016 | Uncategorized |

Af Christoffer Johansen, professor, overlæge, dr.med., Onkologisk Afdeling, Finsencentret, Rigshospitalet, forskningsleder, Livet efter Kræft, Kræftens bekæmpelses Forskningscenter Der er nye opfølgningsprogrammer på trapperne. Hvad skal indholdet være - kun det sædvanlige, eller skal vi benytte lejligheden og inddrage de psykologiske aspekter ved at være en kræftoverlever? Tænk over det! Man stiller sin bil nede på parkeringspladsen, finder indgangen, den rigtige etage, stiger ud af elevatoren, melder sig ved skranken og sætter sig i en stol. Senere bliver man kaldt ind, og på få minutter er livets lange tråd knækket. Du har kræft, og vi vil behandle dig på denne her måde. Så gennemgår man et ufatteligt program, der omfatter kirurgi, indgift af giftstoffer, bestråling og videre frem mod en afslutning, alt i mens man sidder helt stille og mærker forandringerne. Man er i lokaler, man aldrig vil glemme og aldrig troede, man skulle se. Man lægger sig ind i maskiner, som kunne være en del af et Marsskib. Kroppen bliver kørt ned, man er dødtræt, ens partner er mega-bekymret, børnene forsigtige og rædselsslagne ved det hele. Kollegerne på jobbet slår korsets tegn i det stille, og selv er man i færd med en følelse af at gå i opløsning. Kan jeg klare det, eller er jeg død næste gang, det bliver jul? Er det min sidste sommer - så regnfuld - eller bliver der et forår, næste år, jeg kommer til at mærke? Fantasier og tanker er uendelige. Det neurale netværk trækker på den store klinge, og hele hovedet er fyldt til randen med frygt. Frygten for at dø. 240.000 kræftoverlevere i Danmark Mange kræftpatienter fortæller om, hvordan de oplevelser kommer igen, når de skal til deres opfølgning. Tæt på 40.000 danskere har siddet i den stol for første gang i 2015, og ’bagefter’ er der et projekt, som handler...