Kighoste – også blandt voksne

BestPractice | Jul 2016 | Uncategorized |

Af Tine Dalby, ph.d., MSc, Mikrobiologi og Infektionskontrol, Statens Serum Institut Det anbefales at vaccinere alle børn ved tre, fem og 12 måneders alderen med DiTeKiPol/Act-Hib og igen ved fem-års alderen med DiTeKiPol Booster. Difteri og polio er heldigvis meget sjældne sygdomme, men for mange lader det til, at kighoste fejlagtigt er havnet på samme hylde i bevidstheden. Kighostevaccination blev indført i Danmark i 1961 og medførte et imponerende fald i både forekomsten af kighoste og i antallet af kighosterelaterede dødsfald blandt små børn. I perioden 1920-1929 blev der anmeldt mere end 180.000 tilfælde og 2569 børn under et år døde som følge af kighoste,1 hvorimod der nu til dags påvises 300-500 tilfælde årligt for alle aldersgrupper.  Kighoste-relaterede dødsfald forekommer typisk hos spædbørn, der endnu ikke er fuldt vaccinerede, men nu om dage forekommer dette kun ca. én gang hvert femte år og dette typisk hos spædbørn yngre end tre måneder.2 Alt i alt giver dette indtryk af, at kighoste på det nærmeste er udryddet, samt at det kun er vigtigt at holde øje med kighoste blandt de helt små børn. Dette er desværre en illusion. Beskyttelse i mellem 4-20 år Det vigtigste faktum at huske på ved kighoste er, at hverken vaccination eller tidligere kighoste beskytter livsvarigt mod ny infektion og sygdom. En tommelfingerregel siger fem-ti år, mens den reelle beskyttelse anslås til at variere mellem 4 og 20 år.3 Fra teenagalderen og op er størstedelen af befolkningen således modtagelige for infektion med kighoste.  Vagttelefonen ved Statens Serum Institut modtager hyppige opkald fra almen praksis, hvor der bliver spurgt ind til, "om det nu virkelig kan passe, at den voksne patient, som blev vaccineret som barn, har kighoste". Ja, det kan godt passe: Over 30% af alle påviste tilfælde af kighoste i Danmark er hos personer over 20 år....