Lad os tale om prævention

BestPractice | Jul 2016 | Uncategorized |

Af Gabriela Rehfeld, klinisk forskningsjordemoder, Koordinerende Forskningsenhed, Frederiksberg Hospital Unge ved en del om prævention. Eksempelvis at kondomet skal på for at undgå kønssygdomme og graviditet, ligesom pigerne som regel er dygtige til at huske at tage deres p-piller. Vi tager dog som fagpersoner ofte for givet, at de unge uden videre kan omsætte teori til praksis. Dette er ikke tilfældet. Derfor er det vores voksne ansvar og faglige pligt, at tage initiativ til samtalen med de unge, om hvordan teori kan transformeres til en integreret del af deres egen seksuelle adfærd. Modningen af frontallapperne foregår helt op til 20-års alderen, og unges hjerner er således følsomme og sårbare. Overgangen fra konkret- til abstrakttænkning er energikrævende, og den seksuelle debut er en del af udvidelsen af den unges sociale kompetencerepertoire. Det er ikke altid let for den unge at tilpasse sig omgivelserne, når udvikling og modning er ude af takt. Unge bliver derfor modtagelige, når følelser og stress i forhold til kammerater dominerer over den knapt voksne fornuft. Forskellen på unges risikoadfærd, når de er alene, og når de er i flok, er markant. Når kondomet skal på Når vidensniveau skal transformeres til handling og eget ansvar, er det være svært at vide, hvordan man bliver til én, der bruger kondom, hvis man ikke ved, hvordan situationen skal gribes an, når kondomet skal tages frem og sættes på. Mange ved ikke, hvordan det kan gøres mindre akavet, hvilket gør, at kondomet ikke kommer på. Begge køn er opmærksomme på, hvordan man beskytter sig mod uønsket graviditet, men alligevel er der stadig en modvilje mod brugen af kondom hos begge køn. Det er ofte baseret på, at det er svært at få sagt, at man gerne vil bruge kondom, selv om man måske allerede bruger hormonel antikonception. I den situation tænker...