Rejsevacciner i almen praksis

BestPractice | Jul 2016 | Uncategorized |

af Carsten Schade Larsen, overlæge, dr.med., Infektionsmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Skejby Næsten 500.000 danskere rejser hvert år til områder udenfor Europa, hvor der er risiko for at pådrage sig en eller flere infektionssygdomme. Hyppigst er rejsediarre, som oftest har et godartet og selvlimiterende forløb. Der er dog også risiko for at få livstruende infektioner som malaria, gul feber eller japansk hjernebetændelse. Ligeså mange rejser indenfor Europas grænser, hvor der også i nogle lande kan være behov for beskyttelse mod eksempelvis hepatitis A eller B.  Man kan reducere risikoen for at blive syg ved at beskytte sig mod insektstik, undgå at indtage forurenede drikke og fødemidler (næsten umuligt), undlade ubeskyttet seksuel kontakt, undgå blodkontakt, kontakt med dyr, bade i ferskvand og ved brug af kemoprofylakse, for eksempel malariatabletter, men ikke mindst ved brug af sin sunde fornuft. Heldigvis er der effektive vacciner mod en række af de sygdomme, man kan pådrage sig på rejser. Vaccination skal dog ikke være en undskyldning for ikke at beskytte sig på anden vis. Individuel risikovurdering I forbindelse med rejserådgivning er en individuel risikovurdering baseret på den rejsendes helbredstilstand og rejserute samt formål med rejsen essentiel. Dette kræver kendskab til den geografiske udbredelse og incidens hos rejsende af diverse sygdomme. Kort over de fleste sygdommes udbredelse kan findes på WHOs hjemmeside under ”International Travel and Health” (www.who.int - søg efter International travel and health interactive map).  I risikovurderingen indgår også, hvad konsekvensen af at pådrage sig den givne infektion er. Endvidere er adfærd en afgørende faktor. Den unge mand, der er single og rejser alene, har større risiko for at få hepatitis B, end familiefaderen, der rejser sammen med kone og børn. Tilsvarende har indvandrere på familiebesøg betydelig større risiko for at få hepatitis A og tyfus end etniske danskere på turistferie. Rejsevacciner Opdaterede danske vaccinationsforslag...