Små skridt mod overvægt i almen praksis

BestPractice | Jul 2016 | Uncategorized |

Af Signe Marie Lyck, jordemoder, vægtstoprådgiver, praksisassistent, Lægehuset i  Hejls Da jeg første gang sad på Gerlev Idrætshøjskole og skulle i gang med uddannelsen til vægtstoprådgiver, fortrød jeg. Det forpligter at tage en forholdsvis dyr uddannelse, og jeg spurgte mig selv, om jeg i virkeligheden har tålmodighed til at arbejde med overvægt. Jeg havde på det tidspunkt ingen idé om, at denne uddannelse skulle være et vendepunkt i min opfattelse af indsatsen mod overvægt. Jeg fik hurtigt en sikker fornemmelse af, at det her ville gøre en forskel i min hverdag. Jeg er uddannet jordemoder og ansat i en solopraksis i Hejls. Her tager jeg mig blandt andet af kontrol af diabetespatienter. Vi har, som mange andre steder, delt kontrollerne op således, at lægen tager sig af årskontrollen, og jeg tager mig af tre måneders kontrollerne. Ved denne lejlighed gør jeg brug af ”Små skridt”, som er et af de redskaber, du får med i uddannelsen som vægtstoprådgiver. ”Små skridt” har gjort arbejdet med overvægtige diabetespatienter helt anderledes overskueligt i forhold til livsstilsændringer. Hvor jeg før så det som en kamp - og for det meste en svær kamp - har fokus nu flyttet sig til de ting, der kan lade sig gøre. Når jeg bringer vægt og motion på bane, er de flestes reaktion: ”Jeg ved det godt, jeg kan bare ikke. Jeg synes ikke jeg spiser noget og motionerer, så meget jeg kan. Der sker bare ingenting” eller ”du får mig ikke på kur!!”. Opgaven for mig er at forklare patienterne, at det handler om at gennemføre ændringer, som for dem føles små, og at ganske få vaner kan have stor betydning for deres sundhed. Hvis der ingenting sker, ved det de har gjort indtil videre, må der noget andet til. De fleste har en opfattelse af, at...